Lap tetejére

Regisztráció

Miért érdemes?

Mutasd meg a világnak, hogy Te milyen Gamer vagy! Valós idejű állapotfrissítések, barátaid követése, közösségi tevékenység egyedi csoportokban és a fórumon.
Formáld Te is a GAMERS közösségét, ahol aktivitásoddal tapasztalati pontokatk gyűjthetsz, szinteket léphetsz és egyedi rangokat szerezhetsz.
Interaktív komment rendszerünk segítségével azonnali interakcióba kerülhetsz a hazai játékos társadalommal.
Írj a szerkesztőknek, levelezz barátaiddal és kapj mindenről élőben értesítést!
Kövesd kedvenc témáidat, és juss hozzá a publikálás pillanatában a számodra érdekes hírekhez és cikkekhez!
Utoljára maradt a legütősebb kártyánk!
Az első olyan hazai gamer magazin tagja lehetsz, ahol aktivitásodat tényleg megháláljuk!
Részletekért katt a kártyára!
IGN Hungary - Kilövésre készen? Január 30.

DC Universe Online Teszt

2011. október 31, hétfő @ 14:30:18
Kategóriák: Cikkek, Friss tesztek, Kiemelt cikkek, Microsoft, PC, PlayStation 3, Sony
Avatár Necroman Mk2Szerző: Necroman Mk2 | További írásai
"Te Milyen Gamer Vagy?" FreePlayer, IndieGamer, FlashFan & Quaker

DC Universe Online logoRendhagyó teszt következik, hiszen maga a DC Universe Online már idén januárban megjelent, ám a fizetési modellváltása miatt mégis érdemes vele foglalkozni. Ennek a megkülönböztetett figyelemnek az oka egyszerűen az, hogy ez tekinthető az első igazán sikeres konzolos MMO-nak.

A játékot ugyanis a Sony Online Entertainment adta ki, ami az anyacég következtében eljutott Playstation 3-ra is, megdöntve ezzel a „konzolra nem lehet jó MMO-t készíteni” közhiedelmet. Sőt, a DCU kifejezetten a PS3 lehetőségeihez lett igazítva, ami persze a PC játékosok körében felemás érzelmeket szült, de erről majd később.

Hogy az egésznek valami táptalajt is adjanak, a készítők egy érdekes (bár szerintem csöppet erőltetett) kerettörténetet alkottak a játékhoz: a DC hősök és anti-hősök utolsó nagy csatájában végül a gonoszok fölényeskedtek, ám a kibernetikus Lex Luthor nem sokáig örülhetett győzelmének, mert miután megölte Supermant, rögtön megjelent Brainiac a kibernetikus seregével. Luthor ezért visszautazott az időben, hogy figyelmeztesse a jó oldalt, majd nanorobotokat szórt szét a Föld légkörében, hogy az így „született” új szuperhősökkel készüljenek fel a földönkívüliek eljövendő támadására.

DC Universe Online Batman, Robin, BatgirlMint az sejthető, ezek egyikét fogja a tisztelt játékos alakítani. Megalkotásukra számtalan lehetőség kínálkozik, de adott esetben választhatunk is valamelyik archetípusból, sőt, megadhatjuk, hogy a jók vagy a gonoszok oldalán szeretnénk lenni. Az előbbi esetben Metropolis rendőrőrséről indulunk és építhetjük fel karrierünket, míg utóbbinál Gotham City sikátoraiból vágunk bele a nagy kalandba. Megjegyzendő, hogy oldaltól és kaszttól függően mindenkinek lesz egy mentora, akivel aztán konzultál.

Ezt követően a játékmenet nagyjából megegyezik a minden más MMORPG-ben megtalálható elemekkel: elindulunk, felfedezünk, harcolunk, küldetéseket teljesítünk, fejlődünk, új képességeket tanulunk, barátságokat meg szövetségeket kötünk, tárgyakat cserélünk vagy éppen egy erősebb támadás során elhalálozunk. Persze mindezt a szuperhősös keretek közé foglalva, ami során találkozhatunk majd mindegyik jelentősebb jó vagy gonosz szereplővel, akik leginkább Superman, Batman és Wonder Woman köré csoportosulnak, de vannak még más DC karakterek is, mint pl. Flash vagy Green Lantern.

A megvalósítás nagy kérdése a konzolra való működőképesség volt, ami nagyrészt sikerült is, a játék a legtöbb helyen akadálymentesen futott a PS3-on. A szokásos MMO megkötések, mint például a mainstream játékokhoz képest egyszerűbb, elmaradottabb grafika, ide is szükségesek voltak, ami miatt inkább néz ki egy közepes minőségű Playstation 2 programnak. Egyben a helyszínek, városok is sokkal kisebbek, mint azt a PC-s tábor megszokhatta, de én azt mondom, hogy 256 Mbyte memória esetén ez elfogadható.

DC Universe Online Green LanternAmi miatt viszont a készítők külön dicséretet érdemelnek, az az irányítás átültetése volt gamepad-ra. Köztudott, hogy a legtöbb MMO igen sok billentyűt vagy billentyűkombinációt használ, ráadásul a közösségi rész révén jó, ha az ember tud írásbeli üzeneteket is küldeni a másiknak is. Emiatt jelentős egyszerűsítésekre volt szükség, de ugyanakkor a szervezők kreativitását dicséri a kétféle képességsor használata: alapkiosztáson ugyanis a D-Pad Fel gomb egy váltóként funkcionál, ami során a hat kiválasztott speciális képesség mellé még további hatot választhatunk, megkétszerezve a lehetőségeket. Általánosságban elmondható, hogy az alap minden esetben egy elsődleges támadás osztó (szakzsargonban: DPS), amivel akár egyedül is az ember elmehet szörnyeket irtani, míg a másik a többi hagyományos MMO szerep (tank, healer, controller) egyikét viszi tovább. Nem csodálkoznék, ha a jövőbeli konzolos vagy konzolra is megjelenő online RPG-k átvennék ezt a mechanikát.

A játékban legfeljebb 30-as szintig fejlődhetünk, ez a konzoljátékosok miatt gyorsabban elérhető, mint a legtöbb PC exkluzív címben. Ám ha valaki azt hiszi, hogy a fő küldetések és a maximális szint elérését követően végig is vitte az egészet, akkor nagyon téved vagy még nem játszott MMO-val: mind a jó, mind a rossz oldalról elérhetővé válik az ún. endgame tartalom, ami igen kemény küldetésekben, ún. raid-ekben jelenik meg. Ezek a csoportos mókák adják a műfaj egyik fő, hosszú távú vonzerejét, a csapatmunka varázsát, nem beszélve a (hagyományosan a pálya végén álló) főellenségektől szerezhető igen erős tárgyakról. Az alapjátékban kettő ilyen misszió volt, de az eddigi updete-ek ezt mindig megtoldották legalább eggyel.

DC Universe Online Teszt

Pages: 1 2

Kommentek
 • Avatár trololo
  trololo 2011. október 31. hétfő at 15:38

  Nem szeretem az MMOkat, de ha Ps3ra is ingyenes lesz, akkor kipróbálom.

  Link
  • Avatár trololo
   trololo 2011. november 1. kedd at 22:07

   Miért nincsen még??????

   Link
   • Avatár Necroman Mk2
    Necroman Mk2 2011. november 4. péntek at 09:35

    November 1-én volt az átállás, de 2-án már lehetett használni.

    Link
    • Avatár trololo
     trololo 2011. november 4. péntek at 09:37

     Igen, tegnap letöltöttem. igaz, hogy fél napot kellettrá várnom, de megéri, tényleg faja. Nem jössz te?

     Link
    • Avatár Necroman Mk2
     Necroman Mk2 2011. november 4. péntek at 09:38

     Sajnos, nem mert:
     1. nem hiszem, hogy cross platformon lehetne játszani;
     2. most a Heroes 6-tal nyomulok ;)

     Link
     • Avatár trololo
      trololo 2011. november 4. péntek at 09:39

      Kár :(

      Link
 • Avatár firestarter
  firestarter 2011. október 31. hétfő at 21:51

  Pff, kár, hogy boxra nincs… akkor talán kipróbálnám. :P

  Link
  • Avatár Necroman Mk2
   Necroman Mk2 2011. november 1. kedd at 13:00

   Mivel a Sony Entertainment Online a kiadó, ezért valószínűleg nem is lesz xbox port.

   Link
 • Avatár deathdave42
  deathdave42 2011. október 31. hétfő at 23:45

  jajj de vártam, hogy ez ingyenes legyen:D most már mehet a trollkodás :d trolololololololololo fap fap fap :D DDDDDDDDD

  Link
 • Avatár vrjano98
  vrjano98 2014. március 29. szombat at 14:16

  Szerintem ez lehetne a legjobb mmo játék. De van egy baj: nem érdekli a készítőket az a réteg aki ingyenesen tölti le. Éphogy van újítás a kezdő játéktól és a maitól pedig 3 éve jött ki.Most már csak a mikrotranzakciós dolgokra mennek.

  Link
 • Dobj egy kommentet!
  Be kell jelentkezned hozzászólás írásához.
IGN Hungary - Kilövésre készen? Január 30.